top of page

Δικαστήρια Ανηλίκων

Με την εφαρμογή του περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2021, έχει πλέον καθιερωθεί ένα νέο σύστημα αντιμετώπισης ανηλίκων που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.


Ειδικότερα, βάσει του νόμου, έχει εγκαθιδρυθεί Δικαστήριο Παιδιών, το οποίο έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει υποθέσεις όπου κατηγορούμενο είναι πρόσωπο κάτω των 18 ετών ή άτομο που δεν έχει συμπληρώσει τα 21 έτη και ήταν κάτω των 18 ετών κατά το χρόνο της κατ' ισχυρισμό διάπραξης του αδικήματος.


Ο νόμος προνοεί πως το Δικαστήριο αυτό θα πρέπει να στεγάζεται σε άλλο κτήριο, ξεχωριστό απο το Επαρχιακό Δικαστήριο όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις. Περαιτέρω, προνοούνται εναλλακτικές ποινές σε περίπτωση καταδίκης, προς αποφυγή της επιβολής ποινών στερητικών της ελευθερίας.


Μάλιστα δε η στέρηση της ελευθερίας ενός ανήλικου, είτε αυτό αποτελεί κράτηση εκκρεμούσης της δίκης είτε ποινή φυλάκισης, χαρακτηρίζεται ως ύστατο μέτρο το οποίο πρέπει να αποφεύγεται.


Ο νόμος επίσης προνοεί για προδικαστικά δικαιώματα παιδιών, είτε είναι ύποπτα είτε τελούν υπό σύλληψη για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τους παραχωρείται άμεσα νομική συμβουλή και απαγορεύεται η λήψη κατάθεσης χωρίς την παρουσία δικηγόρου και γονέα (ή λειτουργού του Γραφείου Ευημερίας σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η λήψη κατάθεσης στην παρουσία γονέα ή κηδεμόνα).


Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθεσία η οποία αλλάζει τα δεδομένα στην ποινική μεταχείριση ανήλικων προσώπων. Η επόμενη πρόκληση θα είναι η αυστηρή εφαρμογή του νόμου, που προνοεί για ξεχωριστά κρατητήρια με συγκεκριμένες υποδομές καθώς και ξεχωριστό χώρο στέγασης του Δικαστηρίου Παιδιών.


Δημήτρης Λοχίας*

Δικηγόρος






*Dimitris Lochias is a lawyer who specialises in the criminal law and human rights issues and is a Member of the Cyprus Bar Association. He practices in criminal & extradition law in all levels of Cyprus' Courts, including the Supreme Court, District Courts and in the Sovereign Base Area (SBA) Courts of Episkopi & Dhekelia.

Comments


bottom of page