top of page

Ακύρωση Ενταλμάτων Σύλληψης/Έρευνας

Στην Κύπρο, εντάλματα σύλληψης ή έρευνας, εκδίδονται από δικαστές κατόπιν σχετικών αιτημάτων της αστυνομίας. Συνεπεία ενός εντάλματος σύλληψης πρόσωπο στερείται της ελευθερίας του ενώ με ένταλμα έρευνας, η αστυνομία δύναται να εισέλθει και να ερευνήσει τόπο που προσδιορίζεται στο λεκτικό του εντάλματος, όπως για παράδειγμα την κατοικία ενός πολίτη. Πολλές φορές συλλέγεται μαρτυρία αμέσως μετά (και λόγω) της εκτέλεσης ενός εντάλματος, είτε σύλληψής είτε έρευνας.


Τα εντάλματα αυτά ωστόσο, δύνανται να ακυρώνονται μέσω αίτησης για την έκδοση προνομιακού εντάλματος τύπου Certiorari. Αποκλειστική δικαιοδοσία ακύρωσης ενός εντάλματος σύλληψης ή έρευνας έχει το Ανώτατο Δικαστήριο.


Εντάλματα λοιπόν δύνανται να ακυρώνονται για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα εάν η αστυνομία, στο αίτημά της, απέκρυψε ουσιώδη γεγονότα από το κατώτερο δικαστήριο που εξέδωσε το ένταλμα ή εάν προέβη σε ψευδορκία.


Επίσης, δύναται να ακυρωθεί εάν το κατώτερο δικαστήριο ενήργησε καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας του, όπως για παράδειγμα εάν δεν καταδείχθηκε η αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος. Αυτό διότι, πριν εκδοθεί ένα ένταλμα, το δικαστήριο θα πρέπει να έχει ικανοποιηθεί για την αναγκαιότητα έκδοσης του.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι λοιπόν που μπορούν να οδηγήσουν στην ακύρωση ενός εντάλματος. Δεν είναι βέβαια κάθε ένταλμα που δύναται να ακυρωθεί αλλά θα πρέπει να συντρέχουν πολύ ειδικοί λόγοι, που ποικίλουν, αναλόγως των περιστατικών της κάθε υπόθεσης.


Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πως υπάρχει αυτό το ένδικο μέσο καθώς, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, πολλές φορές η αστυνομία λαμβάνει μαρτυρία κατόπιν εκτέλεσης ενός εντάλματος. Εάν λοιπόν ήθελε ακυρωθεί το εν λόγω ένταλμα, τότε η μαρτυρία αυτή, ενδεχομένως να έχει ληφθεί κατά παράβαση Συνταγματικών δικαιωμάτων και να μην δύναται να κατατεθεί σε σχετική δικαστική διαδικασία.



Δημήτρης Λοχίας*

Δικηγόρος




*Dimitris Lochias is a lawyer practicing predominantly in the criminal law and human rights issues and is a Member of the Cyprus Bar Association. He practices throughout Cyprus and in the SBA Courts of Episkopi & Dhekelia.

Commenti


bottom of page