top of page

Δικαίωμα άμεσης πρόσβασης σε δικηγόρο

Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεσμεύεται τόσο από Ευρωπαϊκές Οδηγίες που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ενόψει των πιο πάνω, αλλά και κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον περί των Δικαιωμάτων Ύποπτων Προσώπων, Προσώπων που Συλλαμβάνονται και Προσώπων που Τελούν υπό Κράτηση Νόμο του 2005, πρόσωπο το οποίο θεωρείται ύποπτο από την αστυνομία, ότι διέπραξε κάποιο ποινικό δικαίωμα, δικαιούται να έχει άμεση πρόσβαση σε δικηγόρο, χωρίς καθυστέρηση.


Μάλιστα δε, οι όποιες ανακριτικές ενέργειες της αστυνομίας, πρέπει να αναβάλλονται, μέχρις ότου ασκηθεί το δικαιώμα αυτό από τον ύποπτο.


Τα πιο πάνω δικαιώματα εφαρμόζονται από τη στιγμή όπου ένα πρόσωπο ενημερωθεί ότι είναι ύποπτο για τη διάπραξη κάποιου ποινικού αδικήματος. Η σωστή και έγκαιρη άσκηση του εν λόγω δικαιώματος, είναι πολλές φορές, ύψιστης σημασίας.



Δημήτρης Λοχίας*

Δικηγόρος



*Dimitris Lochias is a lawyer practicing predominantly in the criminal law and human rights issues and is a Member of the Cyprus Bar Association. He practices throughout Cyprus and in the SBA Courts of Episkopi & Dhekelia.







Comments


bottom of page